Početna / eKapija / Cena žitarica pada već mesecima

Cena žitarica pada već mesecima

Ratari na gubitku, stočari na dobitku

Poljoprivrednici koji su lagerovali prošlogodišnji rod žitarica izgubili su na ceni, dok su stočari na neki način profitirali jer je stočna hrana pojeftinila.

Već mesecima, kako na svetskoj tako i na domaćoj berzi, cene žitarica su u padu. Proizvođač stočne hrane i otkupljivač žitarica Jovo Rodić sa Čeneja pokraj Novog Sada kaže da su zbog niskih cena žitarica ratari na gubitku jer nisu prodali robu odmah nakon žetve već su je ostavili na lageru očekajući bolju cenu.- Čuvali su robu i izgubili su dvostruko. Mogli su je prodati po višoj ceni. To je u neku ruku dobro za stočare, ali naše stočarstvo je na vrlo niskom nivou i bilo najbolje da više izvozimo meso, mleko i jaja, a ne kukuruz, pšenicu i soju – kaže Rodić.

Tako situaciju berzanskog poslovanja tumači Rodić dok ratari sa druge strane poput Zorana Simetića iz Čuruga daje svoje viđenje uz ugla proizvođaća žitarica.

– Čuvali smo robu jer smo mislili da će nam to koristiti, da ćemo zaraditi. Ipak, to se nije desilo. Mi smo sada prodali pšenicu dosta jeftinije nego odmah posle žetve – veli Simetić.

Stočari su se pribojavali da će zbog prošlogodišnje suše i sveukupnog slabog roda, stočna hrana poskupeti. Srećom to se nije desilo, što je doprinelo povoljnijoj situaciji u uzgoju stoke.

– Jeftinije je, pa možemo lakše parirati na tržištu – navodi Rodić

On smatra da bi agrarna politika trebalo još više da uvaži specifičnosti stočarske proizvodnje.

*preuzeto sa portala eKapija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)