Početna / Vesti / IN2 Grupa poklonila robote osnovcima

IN2 Grupa poklonila robote osnovcima

IN2 grupa je OŠ „Posavski partizani“ iz Obrenovca poklonila 4 programabilna robota MBot STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). MBot-ovi su posebno dizajnirani roboti čija je namena da decu kroz igru uvedu u tajne programiranja, elektronike i robotike. Osnovci će mBot-ove najpre fizički sastaviti, a potom ih povezati na računar i za njih, uz pomoć nastavnika informatike i matematike, razviti softver po želji. Osnovna škola „Posavski partizani“, odabrana po osnovu zalaganja nastavnog osoblja i zainteresovanosti učenika za informacione tehnologije, prva je osnovna škola u Srbiji sa kojom je IN2 grupa ostvarila ovu vrstu saradnje.

MBot-ovi se sastoje od 38 sastavnih delova nalik na LEGO®  kockice i moguće ih je sastaviti za svega 10 minuta. Na računar se  povezuju korišćenjem Bluetooth ili wifi tehnologije, a potom programiraju koristeći programski jezik zasnovan na „Scratch-u“, najjednostavnijem programskom jeziku na svetu. „Scratch“ je razvijen na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) kao programski jezik namenjen deci i potpunim početnicima u programiranju. Niz raznobojnih gradivnih blokova, „drag and drop“ funkcionalnosti i grafički prikazi koje ovaj jezik koristi imaju zadatak da deci obezbede da bez muke savladaju programiranje, kontrolišu mBot-a ili mu dodele određene zadatke. MBot-ovi stižu u paketu sa nekoliko ugrađenih funkcija, kao što su izbegavanje prepreka, kretanje po ucrtanoj liniji i daljinska kontrola. Korišćenjem pomenutog programskog jezika moguće ih je isprogramirati i za učešće u drugim aktivnostima, poput bušenja balona, igranja fudbala, preskakanja prepreka ili sakupljanja igračaka.

Ovo je već druga po redu donacija mBot-ova IN2 grupe osnovcima, a plan je da se sa donacijama nakon Hrvatske i Srbije nastavi i širom regiona. Odluku da robote pokloni baš najmlađima, Miroslav Savanović, direktor IN2 grupe u Beogradz obrazložio je rečima: „Najmlađi učenje još uvek shvataju kao igru i njihovo interesovanje je lako probuditi. Oni će se ovome najviše obradovati i treba im pružiti priliku da nas iznenade“.

IN2 grupa već godinama kontinuirano ulaže u edukaciju mladih, sarađuje sa univerzitetima i vodi sopstveni edukativni centar, gde obučava studente i mlade profesionalce.

Check Also

Potpisan Protokol o saradnji između Hrvatskog poslovnog kluba i Rotary Distrikta 2483

Marija Radulović, predsednica Hrvatskog poslovnog kluba i Aleksandar Radojičić, guverner Rotary Distrikta 2483 za Srbiju ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)