Početna / Aktivnosti / Potpisan Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora

Potpisan Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora

Predstavnici trinaest zemalja, među kojima je i Hrvatski poslovni klub ispred Republike Hrvatske, sa Privrednom komorom Srbije su potpisali Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora.

Savet mešovitih komora će biti platforma za razvoj i jačanje kontinuirane i dugoročne saradnje zemalja potpisnica, zbližavanje i povezivanje međunarodne poslovne zajednice aktivne u Srbiji sa Komorom kao krovnom organizacijom privrede Srbije, jačanje bilateralne saradnje kroz zajednički plan aktivnosti, povećanje aktivnosti na privlačenju stranih investicija i stvaranju lokalne mreže dobavljača kao i bolje pozicioniranje srpskih kompanija na međunarodnom tržištu.

Ovaj Sporazum su potpisali predstavnici Austrije, Amerike, Belgije, Italije, Britanije, Francuske, Grčke, Hrvatske, Nemačke, Holandije, Danske, Slovenije i Švajcarske. Ispred PKS Sporazum je potpisao predsednik Marko Čadež, a u ime Hrvatskog poslovnog kluba, sporazum je potpisala gospođa Marija Radulović, predsednica.

Sastanku su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin, i pomoćnik ministra Zoran Lazić.

Na istom skupu, ministru finansija Republike Srbije, gospodinu Dušanu Vujoviću, upućena je Inicijativa za uspostavljanje međusobnog priznavanja uzajamnosti (reciprociteta) u refakciji PDV između Srbije i drugih država. U pismu se ukazuje na problem nemogućnosti ostvarivanja prava na refundaciju PDV u inostranstvu od strane srpskih privrednih subjekata, što direktno utiče na povećanje troškova poslovanja tih subjekata. Takođe je naglašeno da su bilateralne komore, poslovne organizacije i udruženja koja okupljaju privrednike koji posluju u Srbiji zainteresovane za uspostavljanje reciprociteta u refakciji PDV, kako bi mogle da ostvaruju pravo na refakciju PDV. Predloženo je da se započne postupak uspostavljanja reciprociteta sa Italijom, Rumunijom, Grčkom, Češkom, Mađarskom, Poljskom, Hvratskom i Turskom, uz posebno isticanje činjenice da je sa Republikom Hrvatskom uspostavljen samo delimičan reciprocitet u refakciji PDV – samo za troškove sajmova. Uspostavljanjem punog reciprociteta značajno bi se smanjili troškovi transportnih firmi iz Srbije koji se odose na putarinu.

Check Also

Panel o osiguranju u organizaciji Hrvatskog i Slovenačkog poslovnog kluba

U organizaciji Slovenačkog i Hrvatskog poslovnog kluba održan je radni doručak uz panel diskusiju o ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)