Početna / Aktivnosti / Potpisan Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora

Potpisan Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora

Predstavnici trinaest zemalja, među kojima je i Hrvatski poslovni klub ispred Republike Hrvatske, sa Privrednom komorom Srbije su potpisali Sporazum o osnivanju Saveta mešovitih komora.

Savet mešovitih komora će biti platforma za razvoj i jačanje kontinuirane i dugoročne saradnje zemalja potpisnica, zbližavanje i povezivanje međunarodne poslovne zajednice aktivne u Srbiji sa Komorom kao krovnom organizacijom privrede Srbije, jačanje bilateralne saradnje kroz zajednički plan aktivnosti, povećanje aktivnosti na privlačenju stranih investicija i stvaranju lokalne mreže dobavljača kao i bolje pozicioniranje srpskih kompanija na međunarodnom tržištu.

Ovaj Sporazum su potpisali predstavnici Austrije, Amerike, Belgije, Italije, Britanije, Francuske, Grčke, Hrvatske, Nemačke, Holandije, Danske, Slovenije i Švajcarske. Ispred PKS Sporazum je potpisao predsednik Marko Čadež, a u ime Hrvatskog poslovnog kluba, sporazum je potpisala gospođa Marija Radulović, predsednica.

Sastanku su prisustvovali ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin, i pomoćnik ministra Zoran Lazić.

Na istom skupu, ministru finansija Republike Srbije, gospodinu Dušanu Vujoviću, upućena je Inicijativa za uspostavljanje međusobnog priznavanja uzajamnosti (reciprociteta) u refakciji PDV između Srbije i drugih država. U pismu se ukazuje na problem nemogućnosti ostvarivanja prava na refundaciju PDV u inostranstvu od strane srpskih privrednih subjekata, što direktno utiče na povećanje troškova poslovanja tih subjekata. Takođe je naglašeno da su bilateralne komore, poslovne organizacije i udruženja koja okupljaju privrednike koji posluju u Srbiji zainteresovane za uspostavljanje reciprociteta u refakciji PDV, kako bi mogle da ostvaruju pravo na refakciju PDV. Predloženo je da se započne postupak uspostavljanja reciprociteta sa Italijom, Rumunijom, Grčkom, Češkom, Mađarskom, Poljskom, Hvratskom i Turskom, uz posebno isticanje činjenice da je sa Republikom Hrvatskom uspostavljen samo delimičan reciprocitet u refakciji PDV – samo za troškove sajmova. Uspostavljanjem punog reciprociteta značajno bi se smanjili troškovi transportnih firmi iz Srbije koji se odose na putarinu.

Check Also

Obeležen kraj još jedne poslovne godine

Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Republici Srbiji i Hrvatski poslovni klub obeležili su kraj još ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)