Početna / Vesti / Otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu

Otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu

Otkrivanjem svečane table u zgradi na Topličinom vencu zvanično je 18. aprila počeo rad predstavništva Hrvatske privredne komore u Srbiji, koja je zatvorena 2013.
Predsednici dve privredne komore, srpske i hrvatske, Marko Čadež i Luka Burilović istakli su u izjavi novinarima značaj daljeg razvijanja ekonomskih odnosa dve zemlje.
„Na nama je da pokažemo koliko je važno sve ono što smo do sada uradili. Hrvatske kompanije u Srbiji investirale su 800 miliona evra i zapošlajvaju 14 hiljada ljudi a potencijal još nismo ni načeli”, poručio je Čadež.
Sve više kompanija iz Srbije izvozi na tržište Hrvatske i ulaže u tu zemlju, a otvaranje kancelarije u Beogradu „znači da ćemo imati svakodnevan dinamičan rad i komunikaciju” između srpskih i hrvatskih preduzeća, istakao je Čadež.
Čadež je najavio da će do kraja ove godine, Prvivredna komora Srbije, uz pomoć otvoriti svoje predstavništvo u Hrvatskoj.
Predsednik Burilović rekao je da je Srbija danas šesti trgovinski partner Hrvatske i da se nada da će se kroz saradnju dve komore i privrednika obe zemlje unaprediti privredni potencijale dve zemlje.
Izvoz iz Hrvatske je povećan za 31 procenat, a uvoz za 19 odsto, i iz godine u godinu raste, rekao je Burilović na otvaranju Hrvatske privredne komore u Beogradu.
„Koliko god imamo tereta iz prošlosti, na političarima je da ih rešavaju. Nas neće ništa omesti u saradnji jer to utiče na život građana i jedne i druge države. Povećanje kvaliteta života građana će uticati da građani okrenu leđa prošlosti i da se okrenu budućnosti”, istakao je Burilović.
On je podsetio da je HGK u proteklom periodu otvorila nekoliko kancelarija u regionu i svetu, a u naredne četiri godine, plan je da Hrvatska komora otvori 20 kancelarija širom sveta.
Što se tiče privrednih pokazatelja, ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2017. godini iznosila je 1,027 milijardi evra i beleži povećanje za 14,2 odsto u odnosu na 2016.
Izvoz u Hrvatsku iznosio je 550 ,7 miliona evra, što je za 17,6 procenata više u odnosu na 2016.
Uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 procenata u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 476,3 miliona evra a, suficit Srbije u robnoj razmeni u prošloj godini iznosio je 74,4 miliona evra.
Prema analizama Privredne komore Srbije, mogućnosti za povećanje srpskog izvoza postoje, osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.
Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama.

(Tanjug)

Check Also

Održana konferencija “Transport i logistika: u srcu privrede”

Logistika i transport predstavljaju srž i integralni deo onoga što čini konkuretnost jedne privrede bilo ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)