Početna / Vesti / Održana konferencija “Transport i logistika: u srcu privrede”

Održana konferencija “Transport i logistika: u srcu privrede”

Logistika i transport predstavljaju srž i integralni deo onoga što čini konkuretnost jedne privrede bilo gde u svetu. Privreda Srbije je izuzetno zainteresovana za transportno i logističko povezivanje, a transportni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrži put Srbije ka EU, istaknuto je na  skupu “Transport i logistika: u srcu privrede”, koji je u Privrednoj komori Srbije okupio više od 200 privrednika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Italije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je za Vladu Srbije razvoj  logistike jedan od prioriteta. On je poručio da u vremenu velike ekonomske krize možemo da opstanemo samo ako se privrede regiona drže zajedno. “U ovom trenutku smo završili 445 kilometara auto-puteva, i gradimo 461 kilometar, a nedavno smo potpisali dva nova ugovora za izgradnju skoro 300 kilometara auto-puteva. Razlog zbog čega to radimo je poboljšanje putne infrastrukture pošto smo se opredelili da ekonomiju razvijamo putem putne infrastrukture. To će nam omogućiti više investicija,  ravnomerniji razvoj u zemlji i bolje povezivanje sa susedima”, rekao je Vesić.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije (PКS) Mihailo Vesović istakao je da je privreda Srbije izuzetno zainteresovana za transportno i logističko povezivanje kao i da je transportni pravac Italija-Slovenija-Hrvatska najbrži put Srbije ka EU.”Potrebno je da razgovaramo o novim tehnologijama, intermodalnim terminalima i mogućnostima koje će drastično povećati konkuretnost i smanjiti cene transporta i logistike. Srbija je zemlja koja je izvozno orijentisana i koja je deo međunarodnih dobavljačkih lanaca”, rekao je Vesović.

Predsednik Кonfindustrije Srbija Patricio Dei Tos istakao je da logistika i saobraćaj čine od deset do 15 odsto cene proizvoda koji se prodaju. On je dodao da se Srbija nalazi u središtu svetskih događanja, a da sama volja da se sastanu na jednom mestu predstavnici Slovenije, Hrvatske i Italije pokazuje veliki entuzijazam i želju da se dalje razvija privreda u ovom delu Evrope.

“Ako uspemo da dalje razvijemo digitalizaciju, logistiku, saradnju carina i zelenu transformaciju postaćemo konkurentni na tržištima širom sveta”, rekao je on.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant je istakao da za Sloveniju logistika i transport predstavljaju veoma bitnu temu.”Slovenija se nalazi na raskršću Evrope, i ima veliki interes za privrednu saradnju sa Srbijom sa kojom želi da unapredi odnose u logistici. Nadamo se da ćemo zajedno biti deo železničke infrastrukture od Srbije ka Italiji. Suguran sam da će to doprineti većoj saradnji Srbije sa EU i zemljama regioana”, rekao je Bergant.

Pomoćnik direktora u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Srbiji Marija Radulović  istakla je da će se na današnjem događaju održati panel na temu “žene u logistici” koji je vrlo atraktivan.  “Žene u ovom sektoru su jako pozitivno prihvatile učešće na današnjem događaju”, rekla  je ona.

Кonferencija “Transport i logistika: u srcu privrede“  su organizovale Privredna komora Srbije, Кonfindustrija Srbija, Slovenački poslovni klub i Hrvatska privredna komora.

Check Also

Potpisan Protokol o saradnji između Hrvatskog poslovnog kluba i Rotary Distrikta 2483

Marija Radulović, predsednica Hrvatskog poslovnog kluba i Aleksandar Radojičić, guverner Rotary Distrikta 2483 za Srbiju ...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)