Početna / PRIVREDNA SARADNJA

PRIVREDNA SARADNJA

Hrvatska je značajan spoljnotrgovinski partner Srbije.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u 2018. godini iznosila je 1.069,5 milijardi evrai beleži povećanje od 4,2 % u odnosu na 2017. godinu. Izvoz u Hrvatsku iznosio je 570,7 milionaevra, što je za 4,1 % više u odnosu na 2017. godinu. Uvoz iz Hrvatske veći je za 4,3% u odnosu na2017. godinu i iznosio je 498,8 mln. evra. Suficit u robnoj razmeni iznosio je 71,9 miliona evra.Uukupno ostvarenom izvozu Srbije u 2018. godini Hrvatska je na 10. mestu i učestvuje sa 3,5 %, a povisini uvoza iz zemalja sveta, ostvareni uvoz iz Hrvatske u 2018. godini svrstava ovu zemlju na 15.mesto sa 2,3% ukupnog uzvoza Srbije.

Više detalja na: Privredna komora Srbije

Srbija je sa Hrvatskom u poslednjih nekoliko godina zaključila oko dvadeset sporazuma i protokola u najvažnijim oblastima saradnje, počevši od normalizacije odnosa do slobodne trgovine.

Sticanjem statusa punopravne članice  EU 1. jula 2013. godine Hrvatska je prestala da bude članica CEFTA Sporazuma, kao i svih ostalih bilateralnih i multilateralnih trgovinskih sporazuma, koji nisu u skladu sa zajedničkom trgovinskom politikom EU. Ovim će Hrvatska otpočeti sa primenom svih pravila i propisa koje propisuje EU za svoje članice. U trgovini između Srbije i Hrvatske  se  primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju od 01. septembra 2013. godine.

SSP Srbiji omogućava neograničen bescarinski pristup tržištu Evropske unije za skoro sve poljoprivredno-prehrambene proizvode, osim za šećer, vino, pastrmke i junetinu. Srbija će većinu svojih proizvoda moći da plasira na hrvatsko tržište po povoljnijim uslovima nego što je to bilo u okviru CEFTA sporazuma gde je međusobna razmena za značajan broj najvažnijih proizvoda bila limitirana kvotama.